Bram WijnandsBram begon al op erg vroege leeftijd te spelen. Geboren in Eindhoven begon hij al snel the nijgen naar barrelhouse blues piano en dientengevolge jazz en dan met name “stride” piano. Tijdens zijn studie aan het Hilversums Conservatorium werd hij sterk beïnvloed door zijn docent Henk Elkerbout die een autoriteit was op het gebied van “stride” en de stijl van Erroll Garner, en door Jan Huydts, die de Jazzafdeling leidde.  

In 1989 formeerde hij zijn eerste trio om deel te nemen aan het Heineken Jazzfestival in Rotterdam, bestaande uit hemzelf aan de piano, Joris Teepe op bas (later Jos Machtel en Hein Kalter op bas), Jurgen Welge en ook Remco van Schaik op slagwerk. Er werden concerten gehouden in Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Estland, Rusland en de Verenigde Staten met het trio of ook als begeleiding van een variëteit aan buitenlandse artiesten zoals Deborah BrownRichard RossSlide HamptonGene Connors en Jos Moons

Het contact met Richard Ross (een legendarische vocalist uit Kansas City) bleek al gauw van lange duur te zullen zijn en het trio reisde met hem op en neer tussen Nederland en de Verenigde Staten. Kort na zijn eindexamen in Hilversum lokaliseerde Bram zich daar permanent en formeerde een nieuw trio met slagwerk en sax waarbij de ontbrekende bas wordt opgevangen door het gebruik van “stride”. Daarnaast werd er een sextet in het leven geroepen wat uiteindelijk een septet werd waarvoor Bram componeert en arrangeert.  

Sinds 1993 speelt het trio elk weekeinde in het restaurant en jazzclub “The New Majestic Steakhouse”. Bijna de langste reguliere snabbel in Kansas City. Ook daar komen verscheidene artiesten langs zoals Steve Patke (+)Hal Melia en Bobby Watson. Ook maakte hij 9 jaar deel uit van een traditionele jazz band genaamd “The New Red Onion Jazz Babies” o.l.v. Don ‘Shotgun’ Carlton (+) op trompet waarmee vele festivals in de V.S. zijn gedaan.  

In 1998 had Bram het fortuinlijke genoegen om uitgenodigd te worden voor een optreden in Carnegie Hall in New York. Nadien werd hij geëerd door de burgemeester van Kansas City, Emanuel Cleaver II, die 6 April (de datum van het optreden) uitriep tot “Bram Wijnands Day” in Kansas City. 

Recentelijk maakte hij deel uit van uitvoeringen met o.a. Corky SiegelBob KindredWarren VacheJimmy SlideJon HendricksDuke’s Boys en het wereldberoemde Glenn Miller Orchestra.

In September, 2005 werd Bram geprezen om zijn arrangementen en uitvoeringen in de Kansas City stijl in ‘Jazz At Lincoln Center’ in New York waar hij deel uitmaakte van een Wynton Marsalis programma in een serie van Jazz-stijlen uit verschillende Amerikaanse steden.

In Kansas City trad hij onlangs op tijdens het 25-jarig jubileum van de heropening van het 'Folly' theater in Kansas City. Met zijn septet 'The Majestic Seven voerde hij muziek uit in de Kansas City swing stijl uit de jaren '30 en '40 als opwarmer voor de welbekende Amerikaanse komiek Bob Newhart. In 2007 nam hij de band mee naar Florida om Kansas City te vertegenwoordigen tijdens een 'Sister Cities' conferentie waar hij optrad voor een lumineus internationaal publiek waarbij de koning van Ghana meteen een aantal CD's mee naar huis nam.

Verdere projecten zijn ontwikkeld met de violist Gregory Sandomirsky (o.a. de Vier Seizoenen van Vivaldi en 'a Tribute to Gershwin') waarmee uitvoeringen zijn gedaan o.m. tijdens het 'Endless Mountain Music Festival'. In 2011 is Bram uitgenodigd om een educatief programma voor dit festival te presenteren over de geschiedenis van de pianoblues (Barrelhouse Blues - Boogie Woogie en aanverwanten).

Het festival heeft toen besloten om hem als 'Artist In Residence' jaarlijks terug te laten keren voor concerten, masterclasses, workshops en als concertstemmer voor alle vleugels.
Bram's populariteit en artistieke integriteit als verbonden musicus bij dit festival heeft geleid tot status van 'Award winning Artist', verleend door 'The National Endowment for the Arts' in de VS.

Bram onderwees aan de universiteit in Kansas City (UMKC 2000-2015) onder artistiek directeur en saxofonist Bobby Watson. Daarnaast geeft hij les aan het Kansas City Kansas Community College sinds 2006 onder artistiek directeur Jim Mair.

Hij heeft 25-plus jaar lang in Nederland tijdens het Jazz In Duketown Festival opgetreden in hotel Central in Den Bosch. Daarnaast zijn er solo concerten in het voorjaar op verschillende locaties in Nederland. 


 

Make a free website with Yola